Eerste nieuws uit Albanie
31 Juli 2018 | Albanië, Mushqeta
Vandaag werden we voor het eerst wakker in Albanië. Het was 6 uur en de gordijnen in onze kamer zijn wit en doorschijnend, dus iedereen had een humeur dat net zo stralend was als de zon die door de ramen naar binnen scheen. Na wat pogingen om weer verder te slapen, besloten we toch maar uit bed te gaan, want om 8 uur zouden we ontbijten. Aan tafel zat iedereen slaperig met een bakje koffie of thee, want gisteravond sliepen we pas half 2 door onze late aankomst. Gelukkig maakte het ontbijt een hoop goed: heerlijk warm weer, een zonnetje erbij en vers brood dat werd geleverd door de plaatselijke bakker. Na het ontbijt was het snel afwassen en tandenpoetsen, want om 10 uur zouden de Roma kinderen komen. Zij gaan niet naar de VBW, maar wij ondersteunen hen we, dus zij kwamen vandaag langs voor een leuke dag. Eerst hebben we Albanese liedjes gezongen, wat voor hen heel leuk was en voor ons vooral heel lastig, daarna gingen we spellen spelen, voetballen en knutselen in groepjes. Wat vooral leuk is met deze kinderen, is dat ze zich zo lang kunnen vermaken met iets heel simpels als een borduurkaart en een draadje. In Nederland hoef je daar niet mee aan te komen, maar deze kinderen vinden dat soort dingen al helemaal geweldig. Tussen de middag kregen ze een hamburger en daarna gingen we nog met z’n allen dansen op z’n Albanees (voor verdere toelichting: zie Facebook). Tot slot kregen alle kinderen een rugzak met schoolspullen, waar ze super blij mee waren.
Toen ze weer teruggingen met het busje, konden wij even uitrusten. De hele middag hebben we gezwommen, geslapen en spelletjes gedaan, wat heerlijk was na de vermoeiende reis van gisteren en alle inspanningen van vanochtend. Rond 5 uur gingen Coen, Jurgen en Cornelis even naar het huisje wat we gaan opknappen de aankomende 10 dagen. Ze waren erg onder de indruk van hoe deze mensen leven: met 6 personen in 1 kamer, die vrijwel alleen maar bestaat uit beton en een paar kleden en verder vol staat met troep. De troep, die wij niet eens aan zouden durven raken, is waar zij in leven. De elektriciteitsdraden zijn zwartgeblakerd en hangen met plakband aan elkaar, de kledingkast is gevuld met één berg onopgevouwen kleding en in de badkamer lopen de douche en het kraantje onafgebroken door. Eén muur is zwart gekleurd van het vet en de rook, want een afzuigkap is er niet en overal er lopen kippen los, die alles onder poepen (ook binnen). De indruk die dat heeft gemaakt, is niet met woorden te beschrijven. Toen de jongens terug kwamen, hebben ze ook eerst even een momentje gepakt om even te praten en alle indrukken een beetje te verwerken. Daarna hebben we gegeten: sla, aardappelpuree en kip.
Na het eten kwam Maarten Blom langs, een zendeling van de GZB die hier zijn gemeente heeft. Hij heeft even een korte introductie over de VBW gegeven, zodat we een beetje weten wat ons te wachten staat de aankomende week. De rest van de avond hebben we gezellig met elkaar gezeten en gepraat. Om 10 uur was de dag afsluiting, waarin we onze ervaringen deelden en samen hebben gebeden. Daarna ging niemand naar bed, want we hadden allemaal ’s middags lekker even gerust en morgen konden we toch uitslapen. We hadden nog een superleuke avond en gingen daarna lekker slapen. Een topdag om de vakantie mee te beginnen.
Zondag
Vandaag zijn we uitgenodigd in een klein kerkje op de bergen van Musqueta. Deze dienst begon om 11 uur… uitslapen dus!! Hiervan moesten we extra genieten, aangezien we de rest van de week vroeg op moeten. Het kerkje waar we waren was 5 minuten rijden van ons verblijf. In deze gemeente is Maarten Blom actief met zijn gezien. Hij is een zendeling vanuit de GZB in dit gebied en heeft veel contact met de bewoners, waaronder het gezin waarvan wij het huis opknappen. Maarten leidde deze dienst samen met zijn vrouw die zijn woorden vertaalde in het Nederlands. De preek ging over de 10 melaatsen uit Lukas 17, waarin hij vertelde dat resultaat (van zendelingen en van ons) niet altijd zichtbaar is, maar dat alle beetje helpen. In deze dienst mochten wij als groep nog een nummer zingen, we zongen het lied ‘tienduizend redenen’ in het Albanees en Engels. Eenmaal terug bij ons verblijf hadden wij een vrije middag, waarbij we nog lekker konden ontspannen in de zon. Eind van de middag werd de rest van groep in etappes naar het huisje gebracht die wij gaan opknappen. Hierbij was te zien dat het gezin al veel kleding, banken en andere spullen naar buiten hadden verplaatst en het een en ander hadden opgeruimd. Toch was het voor ons nog steeds schokkend om te zien in wat voor omstandigheden ze leefden. ’s Avonds hebben wij lekker pasta gegeten met elkaar (gekookt door de groep) en onze ervaringen gedeeld. Na de afwas en het schoonmaken van de wc’s werden wij bij elkaar geroepen voor de voorbereiden voor de eerste dag van het kinderkamp. Spellen klaargelegd, knutselwerkjes gemaakt, spandoeken gemaakt en kleurpotloden geslepen, loom-bandjes gesorteerd. Na de voorbereiding hebben we de dag afgesloten en het verder niet laat gemaakt, wetende dat het een zware week zou worden… Morgen vroeg op!
Maandag
Dit was de eerste dag van de Kinderbijbelweek. Al tijdens het ontbijt stonden er kinderen te wachten voor het hek. De ochtend begon met zingen van Albanese kinderliedjes. Daarna vertelde Maarten op een interactieve manier een Bijbelverhaal over de tien melaatsen. Hij heeft ook met de kinderen gesproken over dankbaarheid. Bij een aantal letters van het alfabet zijn punten genoemd waar de kinderen dankbaar voor zijn. Ook heeft Maarten hen geleerd dat wanneer je gelooft in de Here Jezus je gaat overstromen en je daarover blijft praten. Hij legde dat uit met een blikje cola. Als je dat schudt (het werken van de Heilige Geest in je leven) en je opent het dan spuit de cola eruit (je blijft over God vertellen).
Hierna was het tijd voor de activiteiten. De groep van ongeveer 120 kinderen werd verdeeld in een 8- groep en een 8+ groep. Met de 8- groep hebben we wuppies gemaakt van pompoenen. Aan de reacties te zien was dit een geslaagde activiteit. De oudere kinderen konden ‘loomen’, lampionnen maken of voetballen. Dit laatste viel vooral bij de jongens in de smaak. Fanatiek dat ze waren… Deze ochtend gingen David & David aan de slag in het huisje. Hier hebben zij de muren geschuurd en aan de man des huizes geleerd hoe hij de muren kan witten. Ook is de kapotte boiler weggehaald en zijn de lekkages in de douche verholpen. Van 18:00 tot 20:00 kwamen de tieners, die we kennen van het Kinderhuis, terug. De hele avond hebben we gevoetbald, Albanië tegen Nederland, jongens tegen jongens, meisjes tegen meisjes. De tussenstand is 6-6 voor de jongens en 2-1 (voor Albanië) voor de meisjes. Het toernooi loopt door tot donderdag. In de tussentijd heeft Pieter in de keuken gestaan, zodat na het voetballen er een heerlijke nasi voor ons klaarstond. De rest van de avond hebben wij ons beziggehouden met het voorbereiden van het programma van morgen. Daarna hebben we nog een aantal spelletjes gedaan en daarna lekker slapen.
01 Augustus 2018 - 08:08
Cocky Van Slootrm:
Hoi lieve mensen
Hen net jullie blog gelezen , wat mooi wat jullie daar doen Gods zegen gewenst .
En kracht bij het helpen va de mensen daar we