De tweede dag
Door: Poul-Henk en Matthijs
28 Juli 2019 | Albanië, Mushqeta
Vandaag de 2e dag in Albanië. Om half 9 zaten we "fris en fruitig" aan het ontbijt. Na wat voorbereidingen voor de kinderbijbelweek gingen we naar de lokale kerk hier in Musqheta. Dit was een erg bijzondere ervaring, aangezien de hele dienst in het Albanees was. Gelukkig waren er een aantal behulpzame mensen in de kerk die het tijdens de preek konden vertalen voor ons. De een vertaalde het wat beter dan de ander, maar de boodschap van de preek was duidelijk. De dienst ging over vertrouwen in God en sterk staan in Jezus naam. Verder mochten wij tijdens de dienst naar voren komen om "tienduizend redenen" te zingen. Ook deden we een poging om mee te zingen met de Albanese liederen, met nadruk op een poging.
Na de kerk hebben we onder genot van een stukje taart en een bakje koffie de dienst besproken. Na de koffie hebben we spelletjes gespeeld en wat tosti's gebakken.
Daarna zijn we met zn zessen (Florentine, Martijn, Nelle, Marit, Poul- Henk en Matthijs), naar Krrabë gereden om ons eerste gezin te bezoeken. Hier kwamen we aan in een kamer waar een gezin van 6 personen leeft. Deze kamer was kleiner dan onze eigen slaapkamers thuis, en bestond uit 2 bedden en een paar kasten. Dit heeft grote impact op ons gehad. Wat vooral indrukwekkend is dat ondanks de situatie waar ze in wonen de moeder wel heel goed voor haar kinderen zorgt. Zo kwamen we 1 van die kinderen tegen in de kerk, en zag deze er heel verzorgd uit, ondanks dus zijn woonsituatie. Dit gezin hebben wij een pakket aan eten gegeven en de kinderen van het kansproject kregen schooltassen.
Hierna wou Anne-Lise ons ook nog een ander gezin laten zien. Dit was een gezin van 5 personen, welke allemaal een handicap hebben. Deze leven in een huis, dat in zeer slechte staat verkeert. Dat mensen in zulke omstandigheden kunnen leven was voor ons een grote schok. Zeker om te zien dat aan de overkant van de straat een luxe huis staat. Dit laat pijnlijk het contrast van dit land zien. Later is de rest van de groep ook naar dit gezin gegaan. Zij hebben ook voor dit gezin een pakket met eten meegenomen.
Terwijl zij bij dit gezin waren hebben wij met Herman een mooie bergrit gemaakt hier in de omgeving. Onderweg heeft Herman ons wat oude projecten laten zien. Op de terugweg kwamen we een politieman tegen, die het wel grappig vond dat wij met zn drieën in de kofferbak van de auto zaten. Verder is dat dus geen probleem.
's avonds hebben we een oer-Hollandse maaltijd gegeten, wat bestond uit patat, groenten en vlees. Een indrukwekkende dag waarbij we veel hebben mogen zien van de mensen en het land.
ps. Onze belevenissen en meer foto's zijn te vinden via www.facebook.com/albaniecomitehuizen