De derde dag
Door: Stefan en Martijn
30 Juli 2019 | Albanië, Mushqeta
De zondagavond was erg leuk en gezellig. Er werd een vuurtje gestookt en iedereen was gezellig met elkaar in gesprek. Na de sluiting van de dag ging een groot deel van de groep het chaotische, drukke spel Ligretto spelen. Een paar bleven echter achter bij het vuurtje. Na een tijdje verscheen een gitaar uit het niets en werd het steeds gezelliger. Aan het einde van de avond ging iedereen terug naar zijn of haar verblijf. Met een aangename verrassing hebben we geconstateerd dat er een gigantische wesp in de kamer van de vrouwen bivakkeerde. Na een hevig gevecht en vele hoge tonen is gelukt om de plaag te verdrijven. Hierna kon iedereen lekker slapen.
Na een lekker ontbijtje de volgende dag kwamen de eerste kinderen voor de KinderBijbelWeek.Na een feestelijke opening met veel zang en dans werd op creatieve wijze het verhaal van de schepping vertelt aan de kinderen. Tijdens het verhaal kwam er een regenbui over. Voor ons als Nederlanders was het niet meer als een klein lokaal buitje, maar voor de Albanezen was het heel anders. Ze renden vrijwel meteen met hoge spoed naar binnen toe. Na een chaotische 5 minuten ging het verhaal weer rustig verder, we bleven echter wel binnen.
Wij gingen met z'n 2en samen met hermani gingen wij naar het klus project. Daarom komt het KBW verhaal verder van iemand anders:
Het Bijbelverhaal werd verteld door Mertila. Cleant en Mertila zijn het nieuwe voorgangersechtpaar in de gemeente in Mushqeta. Zij hebben Maarten en Gerdien Blom opgevolgd. Het is mooi om te zien hoe zij hun plek hier in hebben genomen. Er waren ook vrijwilligers uit de kerk met hen meegekomen die meehelpen tijdens de KinderBijbelWeek. We zijn als Stichting dankbaar dat het werk van God in deze gemeente doorgaat en we ervaren hierin Zijn trouw.
Na het Bijbelverhaal zijn we begonnen met het aanleren van een Bijbeltekst. Deze tekst komt uit Hebreeën 13 vers 8.
Gelukkig werd het weer droog en konden we weer naar buiten. De meeste grotere kinderen gingen voet- en volleyballen, anderen gingen schilderen op een laken over de Schepping.
De jongste kinderen (ongeveer tot 8 jaar) gingen schilderen op grote stukken behang. Jessica en Lara hadden 7 thema’s doorgegeven:
- Dag & Nacht: zon, wolken en maan, sterren en planeten
- Leven boven de aarde: grote vogels, kleine vogels en vlinders. Ook leven onder de aarde: insecten, mollen, konijnen en vossen.
- Zee: kleine vissen, grote vissen, zeedieren en koraal
- Jungle: hoge bomen, watervallen, apen, tijgers, panters, panda’s
- Savanne: gras, weinig bomen, olifanten, giraffen, zebra’s, leeuwen
- Mensen: man, vrouw, jong, oud en allerlei soorten
Op deze manier konden we het Bijbelverhaal creatief verwerken. De kinderen vonden het erg leuk om te doen. Helaas kwam er een flinke regenbui tussendoor, waardoor de kinderen iets minder tijd hadden.
Aan het einde van de ochtend gingen we nog met de kinderen dansen, zowel Albanese als de hokey-pokey.
Daarna gingen de kinderen naar huis en kregen ze nog een blikje drinken en een croissant mee.
De eerste dag was zeker geslaagd, ondanks de regen. Het thema dit jaar is ‘Schatrijk’ en dit zal de komende dagen verder uitgewerkt worden.
Hierna geef ik de pen weer over:
Eenmaal binnen in het klushuis kregen wij snel een heftige impact van de situatie van het huis. De muren waren vrijwel allemaal kapot en bedorven. De muren werden helemaal leeg geschraapt totdat er een stenen muur tevoorschijn kwam. Sommige stukken van de muren zaten nog onder een laag zand van 3 cm. De verf liet los door deze zandlaag. U kunt zich voorstellen dat als je tegen de muur aan leunt, de muur afbrokkelt. Wij konden het ons niet voorstellen dat mensen in deze situatie überhaupt kunnnen wonen. Dit was dan ook een heftige ervaring.
Rond een uur of half 12 voegde wij ons bij de KinderBijbelWeek om de sluiting mee te maken. Hierna gingen wij gezamenlijk lunchen. Rond een uur of 2 gingen wij 2 weer terug om verder te klussen. De muren waren gestript en gevuld met cement. Er was nog veel werk aan stucen. Wij 2 konden dit totaal niet en kregen uitleg van een hele aardige Albanees. Helaas was Hermani al vertrokken om nog wat andere zaken te regelen, dus we hadden geen tolk om dingen duidelijker te maken. Na veel handgebaren konden wij aan de slag. Wij waren erg onder de indruk van de mensen waarmee we werkte. Ze waren allemaal erg aardig, vriendelijk en behulpzaam. Nadat een groot gedeelte was gestuct haalde Hermani ons weer op.
Eenmaal aangekomen stond een heerlijke maaltijd op ons te wachten. Wij omschrijven het als een macaroni gemaakt met spaghetti slierten in de vorm van lasagne. Ondanks dit smaakte het heerlijk.
Na het avondeten gingen we vrijwel meteen door om 3 gezinnen te bezoeken waar we voedselpakketten leverden en we schooltassen gaven aan de kinderen die mee doen met het kans-project. De omstandigheden bij deze mensen waren ronduit verschrikkelijk. Bedden met lattenbodem die bestond uit 3 planken. Families die met opa, oma, tante, ouders en meerdere kinderen in 3 kamertjes sliepen. Mensen in huis die regelmatig dronken zijn en geweld plegen in huis. Badkamers die zo erg stonken dat we bijna moesten overgeven van de geur. Al deze dingen hadden grote impact op iedereen van de groep.
Nu we aan een bakkie koffie zitten sluiten wij het dagverslag af. Tot morgen met 2 andere schrijvers.